Etichete

, ,

Departe de mine sa scriu un articol laudativ, dar am vazut si eu ca se poate. Se poate la Balti, in Republica Moldova, adica „la fratii nostri de peste Prut” cum unii ironic ii numesc.  Asa ca o sa structurez materialul ca o analiza swot, cu plusuri si minusuri. Intai, o scurta prezentare.

In Republica Moldova, in urma negocierilor la nivel guvernamental cu diverse firme ce doreau sa investeasca, s-au infiintat in 2012 un numar de sapte zone libere. Cea mai mare este ZEL (zona economica libera) Balti, care se intinde pe 245 de hectare. In aceste zone, firme cu capital austriac, german, italian sau japonez au investit zeci de milioane de euro si au creat mii de locuri de munca. Numai din Balti, al doilea oras ca marime din Moldova, si zonele invecinate, au fost angajati peste 4500 de oameni, urmand ca anul viitor numarul celor  care vor avea loc de munca in ZEL sa se dubleze. Buuuuun. Printre facilitatile fiscale primite de firmele ce investesc in cele sapte ZEL-uri se numara urmatoarele:

-protectiea investitiilor din partea statului

-imposibilitatea sechestrarii sau exproprierii

-tratament vamal preferential

-scutirea de plata TVA si a accizelor vamale.

-scutirea totala de la plata impozitului pe profit pentru investiile de 1 milion de dolari pentru 3 ani si de 5 milioane de dolari pentru 5 ani.

-facilitati de infrastrucura, sosele, cale ferata, apeducte, canalizare si retea de fibra optica pe banii Guvernului Moldovean

Mai multe amanunte, tehnice si de orice fel, se pot citi aici: http://www.zelb.md/fileadmin/downloads/Mat_Prom/Prezentarea_ZELBalti_RO.pdf

Acestea sunt doar cateva din facilitatile de care se bucura investitorii ce isi doresc sa faca afaceri in acele zone libere din Modova. Buuuuuuun! Si acum sa luam avantaje si dezantajele acestei „capitalizari” abrupte intr-o zona in care comunistii formeaza majoritatea covarsitoare.

  1. Toata lumea are de munca. Aproape ca in Balti nu exista somaj. Este si firesc daca 4500 de oameni lucreaza pentru firme occidentale si inca pe atatia se vor angaja. Firmele pun la dispozitie transport gratuit care ii aduc la munca pe cei din alte zone iar dupa terminarea programului ii duc acasa.
  2. A crescut nivelul de trai in Balti, salariul mediu in ZEL fiind de 450-500 EU in conditiile in care in Republica Moldova salariul minim este de 120 EU lunar. Evident, salariul minim este si el mic in ZEL, in jur de 220 de EU dar mai mare decat media nationala.
  3. Oamenii se disciplineaza si se civilizeaza. Programul este strict, orele de serviciu sunt respectate cu sfintenie, orele de masa deasemeni. Se fumeaza numai in locuri special amenajate, cantinele fabricilor din ZEL Balti sunt adevarate restaurante, totul luceste de curatenie. Peste tot sunt spatii verzi, iar infrastructura din interiorul ZEL Balti este perfecta.

4. Municipalitatea din Balti incaseaza o groaza de parale din cota defalcata din impozitele pe salariu. In felul acesta s-a putut amenaja un pietonal, s-a reparat in timp record teatrul, se lucreaza la diverse proiecte, Balti incepe sa capete forma.

5. In Balti am numarat vreo 12 macarale. Inseamna ca se construieste, insemna ca este de unde construi. In acest moment, in Botosani nu este pusa in functiune nici o macara si asta nu de azi de ieri. De mult timp, de cand Consiliul Local a incaput pe mana unor diletanti care in loc de administratie exerseaza jocuri politice, blocand orice initiativa privata de a construi ceva.

6. Foarte multi tineri si tinere angajate. Toti au urmat macar o luna de cursuri de specializare urmate de salarizare imediata. Exista know-how in Balti si inca berechet. Intrebati fiind de ce nu au investit in Romanai, managerii unor firme care fac afaceri in Balti s-au multumit doar sa zambeasca si sa puna acest fapt pe seama lipsei fortei de munca de aici.

7. Moldovenii isi pastreaza copiii acasa. Tinerii nu mai sunt tentati nici de Moscova nici de occident. Au loc de munca bun acasa, de ce sa nu stea? Pana la urma, unde e mai bine decat acasa.

8. S-a spulberat mitul lipsei infrastructurii. Moldovenii chiar ca nu au deloc. Insa prin politici fiscale abile au reusit sa aduca firme mari sa investesca la ei. Ii doare-n cot pe investitorii din vest de infrastructura atat timp ca e stabilitate si iese banul. Deci scuza ca suntem la capatul tarii si nu avem dumuri sau cai ferate nu mai tine.

9. In Balti din acesta toamna va functiona o universitate tehnica de stat. E nevoie de forta de munca, de ingineri, de oameni pregatiti. Tinerii vor studia acasa si vor avea locurile de munca asigurate. Suna bine, nu? De pilda in Botosani toate administratiile s-au chinut de 20 de ani pana acum sa aduca macar o sectie de la o facultate de stat. N-au reusit. Se poate insa in Balti.

10. In Balti au teatru. Chiar frumos, care nu a incaput pe mana unor japcari sa-l distruga. Teatrul lor are si casa de bilete. Noi nici asta nu suntem in stare sa facem.

WhatsApp Image 2017-12-05 at 13.05.02

Ok. Sunt si minusuri sesizabile de la distanta. Sau surprinse din dialogurile cu reprezentantii investitorilor.

  1. In Balti miroase a saracie peste tot. Blocuri vechi comniste, locuri comuniste, nelipsitul tanc de pe pietonal, oameni rau imbracati, saracaciosi si amarati. E ca o intoarcere in timp. Dar asa sunt moldovenii de fapt. Rusificarea asta fortata i-a transformat in tristi.
  2. Salariile sunt extrem de mici iar preturile foarte mari. De exemplu, cu tot cu investitori un locuitori din Balti ajunge acasa cu aproximativ 150 de EU pe luna. Poate sa bea o sticla de vodca pe zi. In conditiile in care de exemplu piata imobiliara practic a explodat. Un apartament in bloc nou, cu doua camere costa in jur de 50.000 EU.
  3. Drumurile extrem de proaste. Na, zic si eu 🙂 obisnuit cu confortul din Romania. Sunt mult mai proaste ca la noi. Mult mult mai proaste. Practic se poate spune ca nu au sosele, au nistre trasee pentru tancuri.
  4. Deprimarea locuitorilor. I-am vazut in parcul central de langa Primarie, vanzad haine vechi. Erau sute. Vindeau de la chiloti uzati pana la cojoace. Era sa mi-o fur ca faceam poze. Parca-s haituiti, sunt nervosi si suparati. Viata e grea.

5. Slaba cunostere a limbii romane. De pilda, la cateva case de schimb valutar sau magazine, vanzatoarele tinere cu greu intelegeau ce vorbesc si cu greu se exprimau. Cateva mi-au spus ca nu vorbesc romaneste. Dar pe ecusoane aveau nume de  romani.

6. Faptul ca Balti este un oras de 3 ori mai mare ca Botosaniul dar cu acelasi numar de locuitori il face sa para parasit. Ori or fi fost toti pe la serviciu.

WhatsApp Image 2017-12-05 at 11.04.247. Nu se pune pret pe un standard de viata. Conteaza sa ai in frigider. Oamenii sunt mituibili. De pilda fostul primar, condamnat si fugit in Rusia, ca sa castige alegerile, a facut un sens giratoriu din banii lui. Nou primar e mai fancy, a descoperit dalele. Incet incet se intra in Europa. Vor intra si oamenii, care datorita investitiilor straine si a mediului in care lucreaza isi vor schimba mentalitatea. Si atunci va fi greu sa castigi alegeri in Balti cu pomeni.

8. N-am suportat cand am vazut in primarie, in baie, covor persan pe jos. Si parchet Eu zic ca sa imbiba de mirosuri. Nu e chiar igienic, dar asta e parerea mea. Poate altii zic ca e frumos. Sau eu mai sensibil.

WhatsApp Image 2017-12-06 at 14.18.549. Satele prin care am trecut pana am ajuns in Balti. Nu se vede mana de edil gospodar. Sunt moldovenii oameni gospodari pe langa casa lor, nu se fac de ras daca au oaspeti insa primarii sunt varza. N-au nici o treaba cu administratia, dat fiind faptul ca se simte prezenta colhozului peste tot. Mai lipsesc comisarii sovietici.

 

Una peste alta, cam asta despre Moldova, despre Balti. Un exemplu de mediu de afaceri care noi romanii nu am fost in stare sa il aplicam cauza din care nu avem. Ma gandeam ca datorita acestor facilitati fiscale nu ar fi mare lucru nici fabricile de confectii ce le mai avem, de unde jumatate de targ isi ia lafa sa se mute la Balti. Acolo ar face si profit. Discutii despre parcuri industriale si zone defavorizate au fost inca de la celebra Hotarare de Guvern 1007. Care s-a dat dar nu s-a mai aplicat. Cert e ca moldovenii ne-au luat-o inainte. Chiar si clipurile de promovare de brand de tare sunt mai frumoase ca ale noastre. Bine, ca noi nu avem de fapt niciunul. Ia priviti aici !

 

Reclame