Etichete

, , , ,

Bomba anului in administratia locala a explodat astazi la Primaria Botosani. Fostul primar Ovidiu Portariuc s-a ales intr-o singura zi cu doua procese. Este vorba despre imputatiile fixate de Curtea de Conturi in ceea ce priveste organizarea Revelionului Pensionarilor de la Miorita in anul 2014 si de despagubirile pe care Primaria Botosani le-a acordat fostului viceprimar Eugen Turcanu pe perioada cat a fost dat abuziv afara. In total, Primaria considera ca Ovidiu Portariuc este bun de plata cu suma de 132.522 de RON cu tot cu penalitati.

Inca din 2015 Curtea de Conturi a decis ca aceste cheltuieli au fost ilegal facute insa pana in prezent Primaria nu a intrepris nimic pentru a recupera acesti bani de la fostul edil.

Daca nu deschideam aceste procese si secretarul Primariei si primarul Catalin Flutur ar fi raspuns penal, iar cazul putea ajunge in atentia DNA„, au declarat juristi din Primarie.

Primarul Catalin Flutur nu a dorit in nici un fel sa comenteze acesta situatie, preferand sa faca declaratii dupa finalizarea proceselor.

In anul 2014, pe proprie raspundere si fara sa aiba la baza o hotarare de Consiliu Local, Ovidiu Portariuc a decis organizarea unui revelion al pensionarilor incheind in acest sens un contract cu sociatetatea SAVCOM, care administreaza complexul Miorita din Centrul Vechi al orasului.

rev pens1

Suma constatata a fi nelegal cheltuita este de 118.366 RON. Nici nu a fost aprobata de CL si nici nu avea surse de fiantare ca de exemplu sponsorizari sau buget. Initial au fost contractate la Miorita 450 de locuri la pretul de 60 de RON de persoana pentru un meniu. Imediat se face un act aditional deoarece cereri pentru distractie degeaba erau foarte multe, si se contracteaza un numar de 800 de locuri la un pret majorat al meniului, de 70 de RON de persoana din care, incredibil 15 locuri au fost pentru presa!!!!!!!!!!!!!

Se mai face imediat un act aditional imediat dupa aceea pentru inca 42 de locuri care au fost rezervate pentru oficilitati. Cel mai probabil majorarea de tarif a fost pentru ca oficilitatile sa poata manca, bea si dansa gratuit, pe banii pensionarilor. Nu s-a prezentat vreo chitanta ca o singura oficilitate si-a platit locul. Si aici ne referim la lideri PSD, directori de institutii si demnitari publici care au profitat de acest moment pentru a-si face imagine. Incredibil pentru compartimentul financiar contabil al Primariei au facut aceste plati in ianuarie 2014 iar bugetul a fost votat insa 3 luni mai tarziu. Practic tot codul fiscal a fost calcat in picioare laolalta cu legea adminisratiei publice locale. Asta ca pentru 42 de smecheri si 15 jurnalisti sa manance si sa bea gratis. Niciunul nu a platit. Ia priviti ce distractie a fost!

 

O parte din plati au fost contractate si facute inca din decembrie 2013 cand Primaria nu avea nici bani in buget. Pentru acestea nu s-a prezentat nici macar documente justificative, asa cum sustin controlorii Curtii de Conturi.

rev pens2

Sute de milioane de lei s-au scurs din Primarie in aces perioada pe diverse plati si cheltuieli. O parte au fost contestate in instanta si anulate insa banii cheltuiti pentru Revelionul pensionarilor in 2014 nu reusit sa fie exonerati de la plata.

Toate aceste actiuni au fost facute prin decizia directa a primarului de atunci, Ovidiu Portariuc ca si-a asumat cheltuieile. Exact acesta este si motivul pentru care astazi Primaria Botosani s-a indreptat in instanta impotriva lui pentru a recupera banii. In caz contrar, prin actul de control, la final, cei de la Curtea de Conturi prin directorul Neculai Lupu au fost destul de clari.

rev pens3

Raportul Curtii de Conturi a fost prezentat la acea vreme Consilului Local dupa multe insistente din parte opozitiei insa nu s-a facut nimic pentru recuperarea prejudiciului. Nici macar nu s-a contestat. „Nici nu avea sens sa contestam ca ne faceam de ras. Juristii nu au aprobat acele contracte, noi stiam ca nu sunt in regula. Si-a luat singur responsabilitatea. Ce sa contesti? Ceva evident?„, au declarat fosti juristi ai Primariei.

In urma cu doua saptamani Curtea de Conturi s-a interesat daca acesti bani au fost recuperati sau daca s-au facut demersuri. Primaria nu facuse nimic. Pusi intre ciocan si nicovala, adica intre deschiderea unui proces penal sau achitarea din buzunarul propriu al prejudicului, reprezentantii municipalitatii au decis astazi actionarea in judecata a fostului primar.

S-a incercat prin intermediul viceprimarului Cosmin Andrei o discutie cu fostul primar insa, pe surse, acesta ar fi spus ca nu-l intereseaza problema si nu are de gand sa achite sumele imputate. Acum Ovidiu Portariuc este director al Loteriei Nationale. Practic din doua lefuri ar putea achita paguba produsa municipalitatii insa se pare ca nu are de gand.

Presedintele Organizatiei Municipale PSD si a Consiliului Judetean, Costica Macaleti spune ca aceeasi situatie a gasit-o si el la CJ cu mesele organizate pe banii judetului de Florin Turcanu: „Noi am rezolvat insa problema. Ceea ce a avut Portariuc a avut el trebuie sa rezolve. Daca a gresit si cred ca a gresit trebuie sa plateasca. Oricum baiatul acela si-a batut joc de sansa pe care a avut-o in viata. A pierdut Primaria pe barba lui.

Aceeasi situatie este si in cazul lui Eugen Turcanu, fost viceprimar care a fost dat afara direct prin dispozitia primarului, lucru nemaintalnit in Romania. Evident ca a castigat in instanta si acum Portariuc este bun de plata.

Rapoartul Curtii de Conturi scoate in evienta mai multe nereguli la Primaria Botosani insa deocamdata acesta nu au ajuns in atentia presei, nefiind mediatizate de actiualii conducatori.

Reclame