Etichete

, , ,

elsaco mc

Cinci functionari din Primaria Botosani au fost convocati pe datele de 9 si 10 octombrie la sediul Departamentului pentru Lupta Antifrauda (DLAF) Bucuresti. Printre acestia se numara directorul economic Mirela Ghiorghita, consilierul primarului, Romulus Eram si seful biroului achizitii Daniela Anitei. Motivele pentru care acestia vor fi audiati tin de SC Modern Calor, mai precis de afacerea pe care acestia au incheiat-o cu Elsaco Electronic si Electroalfa privind contractul de mentenanta pentru noile motoare de cogenerare. De acesta afacere s-au interesat in urma cu doua luni si procurorii Sectiei Teritoriale DNA Suceava care in urma unor perchezitii au ridicat de la sediul Modern Calor toate actele si contactele care au stat la baza ei.

Este o verificare normala, anual se intampla acest lucru. Este verificata intr-adevar acesta achizitie si de aceea cativa funcionari din Primaria vor trebui sa se deplaseze la sediul DLAF„, a declarat primarul Catalin Flutur.

In anul 2013, dupa terminarea proiectului in ceea ce priveste reabilitarea sistemului energetic din Botosani, SC Modern Calor a semnat cu SC Elsaco Electronic si SC Electroalfa un contract de mentenanta pentru noile motoare. Contractul prevedea o plata de 37 de euro pe ora de functionare catre celor doua firme private din Botosani. Practic, lunar, in conturile celor care trebuiau sa asigure mentenanta motoarelor intrau 26.000 de euro, indiferent daca acestea se stricau sau nu. Dealtfel cele doua motoare s-au gripat o singura data, dar au fost reparate de specialisti din Austria adusi de firmele care trebuiau sa se ocupe de mentenanta si nu de angajatii contractorilor.

Dealtfel, la acesa vreme presedintele grupului Elsaco, Valeriu Iftime, suparat ca Modern Calor nu platea la timp, declara: „Au datorii la noi, destul de mari. Mentenanta au platit-o ultima data prin noiembrie-decembrie, de la un timp am si renuntat sa le mai facturam ca oricum nu plateau. Ei niciodata nu au bani pentru furnizori, dar daca se strica ceva trebuie sa venim repede. Asa a fost si cand au crapat cele doua motoare in urma cu ceva timp si le-a reparat Elsaco pe bani proprii. Noi la randul nostru platim la o firma austriaca pentru mentenanta”. Deci cele doua firme botosanene erau un intermediar in ceea ce priveste asigurarea mentenantei celor doua motoare, in schimb incasau 110.000 RON lunar.

Toata acesta afacere a intrat in vizorul procurorilor DNA care in prima faza, in data de 23 martie 2015 solicitat de la SC Modern Calor o serie de acte, lucru recunoscut de sefii societatii de termmoficare printr-un comunicat de presa:

La sediul Modern Calor s-a prezentat un comisar de poliție cu delegație din partea Direcției Naționale Anticorupție, Biroul Teritorial Suceava, care a solicitat, unele documente privind urmărirea funcționării instalațiilor de cogenerare montate în cadrul proiectului ,,Reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul municipiului Botoşani pentru perioada 2009-2028 în scopul conformării la legislaţia de mediu şi creşterii eficienţei energetice”, realizat cu finanțare europeană prin Programul Operațional Sectorial Mediu, Axa prioritară – ,,Reducerea poluării şi diminuarea efectelor schimbărilor climatice prin restructurarea şi reabilitarea sistemelor de încălzire urbană pentru atingerea ţintelor de eficienţă energetică din localităţile cele mai afectate de poluare”, documentele fiind puse la dispoziția conform solicitării„.

Dupa ce procurorii DNA au strans informatii in urma audierilor, anul acesta in vara a urmat o perchezitie la sediul SC Modern Calor in urma careia au fost ridicate mai multe acte. Procurorilor DNA nu le este clar de ce Modern Calor nu a semnat contractul de mentenanta direct cu o firma care poate asigura acest lucru considerand suma de 26.000 de euro lunar prea mare si mai cerceteaza cateva spete de incompatibilitate. Este vorba de trei angajati Modern Calor, Mihaela Plesca, Nelu Paicu si Dumitru Iurea care au contracte de munca valabile si la SC Elsaco si SC Electroalfa. De exemplu inginerul Dumitru Iurea primeste bani de la Electroalfa pentru a monitoriza buna functionare a motoarelor si primeste si salariu de la Modern Calor pentru a face acelasi lucru. Nu este clar in acest caz pe cine anunta prima data daca se intampla ceva cu un motor.

SC Elsaco si SC Electroalfa sunt firmele care au mai incasat 40 de milioane de euro in urma derularii de Modern Calor si Primaria Botosani a unui program de reabilitare a sistemului de termoficare. 

Cazul a ajuns in atentia anchetatorilor DLAF care au dispus audirea tuturor celor care au facut parte din comisiile de licitatii si celor care au contribuit la incheierea acestor contracte. Drept urmare au fost chemati la audieri cei cinci functionari din Primaria Botosani.

Ioan Diaconu, directorul SC Modern Calor pe vremea cand au fost semnate contractele declara: „Si cei de la DNA si cei de la DLAF umbla dupa cai verzi pe pereti. Nu este nimic nelegal in aceste contracte si ceea ce vor ei sa faca este pierdere de timp, ca sa nu spun o prostie„.

Ioan Diaconu este in prezent angajat la una din firmele din grupul Elsaco.

Reclame