Etichete

, ,

WhatsApp Image 2017-05-16 at 12.15.07

Cele mai frumoase reportaje„, cartea lansata Viorel Ilisoi, este pe departe evenimentul editoarial al anului in Botosani. Din mai multe puncte de vedere. In primul rand este scrisa de unul dintre putinii botosaneni care tine stindardul sus in ceea ce priveste potentialul judetului de a naste talente si aici ma refer la toate sferele de activitate. In al doilea rand prin vibratia ridicata pe care am simtit-o si eu si cei prezenti la Galeriile Stefan Luchian acolo unde a avut loc evenimentul. In al treilea dar nu in ultimul rand, este o culegere de reportaje fantastica, scrierile lui Viorel aducandu-ti stari : de ras si veselie, de tristete, de solidaritate sau de admiratie. E exact ceea ce trebuie sa faca o culegere de reportaje, un gen scriitoricesc din pacate nu foarte gustat de multa lume.

WhatsApp Image 2017-05-13 at 12.49.23

Nu voi incerca sa fac o recenzie a cartii. Despre ea au vorbit oameni mai avizati ca mine: distinsa profesoara Maria Baciu si insusi scriitorul, Viorel Ilisoi. Nu voi pomeni de reportajele ancora ale cartii: cel cu clinica de grasi, cu culegatorii de mere, cu gunoierii sau cu controlorii de pe RATB. Nu-i voi ridica ode si omagii lui Viorel pentru ca asta au facut-o oameni mai avizati decat mine si in plus de pe piedestalul unde a fost urcat nu-l mai poate da jos nimeni niciodata. Vreau prin ceea ce scriu acum sa scot in evidenta alte aspecte care m-au incantat de la lasare. Vreau sa fac o cronica a lansarii acestei minunate carti, „Cele mai frumoase reportaje„.

Am stat langa Ticuta Bojescu. Prieten vechi cu Ilisoi, descris in multe din reportajele acestuia.(http://www.viorelilisoi.ro/revolutia-la-botosani,  http://www.viorelilisoi.ro/poetul-constantin-bojescu/) Ma mandesc si eu cu prietenia lui Ticuta Bojescu, poate unicul poet boem care mai exista astazi in Romania. Intamplarile cu el sunt nenumarate, comice, bahice, dar nu fac subiectul materialului de fata. L-am simtit pe Ticuta emotionat, avea lacrimi in colturile ochilor, imbracat la patru ace, cu palarie, asa cum se poarta numai si numai la evenimente pe care el le considera cu adevarat importante. Cu toate emotiile a avut puterea sa glumeasca si sa-si dea drumul  imaginatiei in ceea ce priveste observatia artistica pe tot parcusul lansarii. L-a sorbit pe Viorel din ochi, i-a sorbit cuvintele, l-a aprobat miscand tacut din cap.

Cele mai frumoase reportaje„, a avut la lansarea din Botosani iar printre participanti s-au numarat poate unele din cele mai pretioase persoane din viata autorului: fostii colegi de clasa. Rar mi-a fost dat sa vad atata emotie dezvoltata la unison de un grup de oameni. Ei chiar il iubesc si il admira pe Viorel Ilisoi, il considera un adevarat lider de generatie, prieten, suport moral. Au ras, au lacrimat, au aplaudat si au rememorat evenimente. Si Viorel a fost emotionat. S-a uitat doar la ei, cautandu-le din priviri compania, bucurandu-se de bucuria lor.

Dorel Andries, un al coleg si prieten la catarama cu Ilisoi, un om pragmatic de felul sau, a reusit coplesit de revedere si importanta evenimentului, sa-si afiseze public latura sensibila. El e omul care impreuna cu Viorel Ilisoi l-au cunoscut citindu-l pe Nichita Stanescu. Dealtfel, Viorel a dedicat si o poezie acelei perioade cand, pe masa la „Pufoaica Rupta”, langa sticla de Trocadero era la loc de cinste si o culegere de poezii de-ale lui Nichita: http://www.viorelilisoi.ro/o-amintire-cu-nichita-stanescu/. Dorel are privilegiul de a fi personajul unei poezii de Ilisoi, poezii pe care autorul cartii „Cele mai frumoase reportaje” a recitat-o la lansare. Ce poate fi mai frumos?

A vorbit Maria Baciu, profesoara mentor a lui Viorel Ilisoi. A vorbit liber, cu amintirile nealterate de parca mai ieri intra in clasa si striga catalogul. Ce noroc si binecuvantare pentru Maria Baciu. Cati profesori au privilegiul de a se numara printre formatorii de titani. Pentru ca in acest gen jurnalistic, reportajul, Viorel Ilisoi este un titan. Avea glasul tremurand, privirea calda si discursul coerent care a scos in evidenta motive si avantaje de a cumpara si citi aceasta carte. „Cele mai frumoase reportaje” este un must have pentru tot impatimitul de lectura de calitate. Maria Baciu are meritul ca a reusit in acele vremuri tulburi, comuniste, sa cultive talentul pentru scris al lui Viorel Ilisoi, ca a reusit poate sa il puna pe o cale pe care, iata, s-a dovedit a fi cea dreapta. WhatsApp Image 2017-05-16 at 12.15.06

Nu a lipsit Val Guraliuc colegul meul de la Tele`M care este iarasi un personaj in viata lui Viorel Ilisoi. S-a straduit tot in vremuri tulburi sa-i cultive si sa-i indrume lui Viorel psiunea pentru poezie. Si da, poeziile lui Ilisoi sunt un adevarat deliciu. Iata una, care imi place mie cel mai mult, poate ca motivele care le-au determinat pe Ilisoi sa o scrie se aseamana cu retinerea mea in a manca dulciuri:

Somnul cel dulce

La noapte-am să comit o nebunie:

Riscând să iau amendă sau vreun caft,
Ca hoții voi intra-n cofetărie
Să dorm cu prăjiturile în raft.

Promit solemn că nu le voi atinge
De-ar fi să crăp de poftă și să mor,
Doar degetele-n vis mi le voi linge,
Înfipte-n blatul și în frișca lor.

De voi avea nevoie de lumină
Ca să ajung tiptil la galantar,
Își va aprinde brusc o savarină
Moțul ei alb în chip de felinar.

Pralinele umplute cu licoarea
De care e mai bine să nu știți
Îmi vor stropi cu mult coniac cărarea
Pavată cu salam de biscuiți.

Voi fi un musafir primit cu daruri
Aliniate-n modul cel mai frust
Și toate pline, Doamne, de zaharuri,
Din care-mi este interzis să gust.

În cușca lor de sticlă parfumată
Mă voi întinde printre prăjituri
Să dorm și-apoi să mă trezesc deodată
Ca ele sărutat de mii de guri.

Si pentru final am pastrat sesiunea de autografe pentru cumparatorii de carti. Pentru fiecare a gasit cate ceva. Nu a dat autografe sictirit cum fac multe vedete ale scrisului, nu a scris la toata lumea „Cu drag Viorel Ilisoi”. A stat de vorba cu toti cei care i-au cumparat cartea, i-a cunoscut dupa nume si pentru toti a gasit cuvinte unice care s-au impreunat intr-un autograf. Nici unul nu a semanat cu altul. Doar si numai de aici iti dai seama ca Viorel Ilisoi este pesoana care a imblanzit cuvantul, este scriitorul care porunceste literelor unde sa se aseze pentru a ne aduce noua, cititorilor placere si satisfactie. Viorel Ilisoi stie sa iti zgandare eul, sa-ti satisfaca vanitatea si sa te simti unic. Prin autografele ce le-a acordat a dat senzatia ca acesta culegere, „Cele mai frumoase reportaje” a fost scrisa doar pentru tine. Si poate chiar asa este.

Eu iti multumesc Viorel Ilisoi pentru acesta carte. Imi doresc mai multe de la el dar cu siguranta  vei aduce tuturor celor care te indragim si iti iubim scrierile, multe, multe alte lucruri frumoase. Pentru ca, pentru mine Viorel Ilisoi este precum Leon Danaila, tot botosanean si el. Daca Leon Danaila, poate cel mai bun neurochirurg din lume opereaza vasele de pe creier, revolutioneaza prin tratatele lui lumea medicala si Viorel Ilisoi revolutioneaza scrisul, reportajele sale teleportandu-te in lumi diferite, oferindu-ti senzatii si trairi fara de seaman. Deci pana la urma si Viorel Ilisoi este un chirurg, atat timp cat reuseste sa-ti transpuna mintea si sa o plimbe doar in locuri unde placerea o vindeca. Este si el un medic al mintii si imaginatiei operand nu fizic precum Leon Danaila, dar lucrand cu succes la subconstient, asa cum doar marii scriitori stiu sa faca.

Reclame