Etichete

,

Am inceput sa lucrez in presa in 1995. Dintre cei de atunci, in prezent mai scriu Catalin Moraru, Adrian Sorodoc-director executiv la Tele`M si Sorin Bradu. Catalin Moraru ne-a invatat pe toti. Avea scoala Opiniei Studentesti din Iasi, poate cea mai „jurnalistica” publicatie din cate au existat in Romania vreodata. Ne-a invatat sa fim jurnalisti din toate punctele de vedere, de la modul de culegere a informatiilor, la modul de redactare a lor, pana la atitudine. Pe langa noi, a scolit generatii intregi de jurnalisti care au facut cariera in acesta meserie. Prin cap imi trec repede trei nume: Catalin Alistari in prezent redactor sef la ziarul Libertatea, Aida Vatui-producatoare la emisiunea lui Dan Capatos si Razvan Moldoveanu, redactor sef la BZI Iasi. Au fost multi, au fost si buni si mai putini buni, au existat si uscaturi dar si multi oameni remarcabili. Cu toti aveam un puct comun: aveam atitudine si curaj.

Ma uit acum. Exista un Sergiu Balascau, un Bogdan Caliniuc sau un Cristian Lupascu care sub o forma sau alta aduc informatia in casele oamenilor. Culmea, toti trei au trecut la randul lor prin mainile lui Catalin Moraru. Si acest lucru se vede: materiale serioase, se simte subiectul, intrebari pertinente la conferinte de presa si in primul rand atitudine. Pentru ca despre atitudinea jurnalistului este vorba in ceea ce urmeaza.

Ce sunt jurnalizdele?

Jurnalizdele sunt niste pitioance adunate de pe strada de pe la tot soiul de publicatii on-line care fac presa in modul urmator: se duc la usa presedintelul CJ, sau a viceprimarului Andrei sau pe unde stiu ele ca pot afla ceva si asteapta. „Am venit poate ne spuneti si noua ceva. Ca nu prea avem ce scrie astazi„. Cam asta e intrebarea jurnalizdelor care-i pun in cap ce cei intervievati. Normal, ca si oameni politici, cu interese, le servesc numai niste goange pe care fetele se grabesc sa le scrie. Si uite asa, mai trece o zi de munca.

Jurnalizdele nu pun niciodata intrebari la conferintele de presa. Ele ii lasa pe organizatori sa bata campii, noteaza tot ce spun si cand ajung la redactie transcriu cuvant cu cuvant chiar daca nu inteleg nimic. Uneori mai au bafta si speculeaza intrebarile puse de altii, ca pe ele nu le ducea mintea. Jurnalizdele umbla intotdeuna in grup si desi lucreaza la publicatii diferite se suplinesc unele pe altele. Jurnalizdele se supara cand altii pun intrebari. Bunaoara, la o conferinta de presa se vorbea foarte tehnic, pe niste investitii pe axe. Un jurnalist normal a intrebat: „Ce-s  axele alea, practic unde se duc banii si ce se face cu ei?”. Jurnalizdele au tatait in cor mustrandu-l pe „prost” din priviri.

Jurnalizdele sunt alea care isi cer scuze de la subiectul de presa. Nu mai devreme, luna trecuta si sotia lui Cosmin Andrei si subprefecta au primit pupaturi in fund de la o jurnalizda: „Stiti, va rog frumos sa ma scuzati. Am fost obligata de sefi mei sa scriu desi eu nu am vrut. Chiar va rog sa ma iertati„. Asta desi exista acte ca firma sotiei lui Andrei a construit fara autorizatie iar subprefecta este de o incompatiblitate crasa. Deci jurnalizdele nu-si asuma subiectul, ele prefera sa nu supere pe nimeni. Jurnalizdele nu au coloana vertebrala.

Jurnalizdele isi fac bartere sa manance la autoservire. Cu 11 RON pe zi. Ele se vand pentru o farfurie de bors cu fasole si niste piure cu piept de pui. Altfel transmiti informatia cu stomacul plin. Pe jurnalizde nu le intereseaza ce informatii transmit consumatorului de presa. Pe ele le intereseaza sa aiba stomacul plin.

Din pacate e plin orasul de asemenea jurnalizde. Le vezi la sedintele de Consiliu Local sau Judetean cand se uita tamp pentru ca nu au habar ce se intampla acolo. Le vezi la depuneri de coroane, la receptii oficiale (unde papa e pe gratis), le vezi trecand impasibil pe langa subiecte pentru ca nu se pricep sa le vada. Ca pana la urma asta faca deosebirea dintre jurnalizde si jurnaliste: flerul si atitudinea. Daca nu le ai, mai bine stai acasa sau te apuci de altceva. Cum multe dintre ele au si facut in timp.

„Jurnalizdele” e un termen generic. Nu e vorba neaparat de femei. Ca sa nu se inteleaga altceva.

Reclame