Etichete

, ,

Marea lovitura de presa a anului, punerea sub inculpare a primarului Catalin Flutur si a unor functionari din Primarie, se dovedeste pe zi ce trece un mare balon de sapun. Acestuia i se reproseaza ca a prejudiciat municipalitatea cu o suma de peste 2 milioane de RON. Ce s-a intamplat de fapt pe perioada constructiei Mallului Uvertura, Primaria in baza unei hotarari de Consiliu Local a incasat o redeventa diminuata pentru organizare de santier. Practic cei de la Uvertura Mall au platit o redeventa mai mica cat au construit, dar dupa ce si-au inceput activitatea au inceput sa plateasca normal.

„Acolo puteam construi fie mall, fie o biserica. Botosanenii au vrut mall. E plin orasul de biserici neterminate. Daca s-ar fi inceput acolo constructia unei biserici, nici acum dupa 9 ani nu cred ca ar fi fost gata.” Aceasta a fost declaratia primarului Catalin Flutur.

Redeventa pentru organizarea de santier este una normala si de bun simt pentru ca nu poti cere agentului economic bani atat timp cat el nu produce. Ea este reglementata de legi in baza carora au fost emise hotarari de Consiliu Local. Aceste acte normative locale au fost in vigoare atat pe vremea primarului Ioan Cojocaru, cat si pe vremea primarului Florin Simion Egner. Practic marea parte a investitiior din Botosani care si-au construit sedii au profitat de aceasta hotarare de Consiliu Local platind de perioada cat s-au desfasurat constructiile, redeventie mult diminuata.

Cel mai elocvent exemplu este cel al Tribunalului Botosani si a Parchetului de pe langa Tribunalul Botosani, care au fost construite pe terenul municipalitatii si platesc concesiuni catre Primaria Botosani, prin Ministerul de Justitie. Pe perioada constructiei tribunalului redeventele au fost tot de organizare de santier cu mult diminuate fata de ceea ce platesc acum. Aceste taxe au fost calculate in baza unor Hotarari de Consiliu Local identice cu cea despre care DNA spune ca a prejudiciat orasul cu 2 milioane RON si nimeni nu a mai fost tras la raspundere.

A doua speta care o ridica acest caz este faptul ca momentul in care vor fi trimisi in judecata atat secretarul Primariei Ioan Apostol, seful Serviciului Patrimoniu Cezar Puiu, cat si administratorul orasului Adriana Zaiceanu vor trebui sa se suspende din functii si practic vor ramane fara serviciu. Sigur, nu este prima data cand Ioana Apostu si cu Cezar Puiu sunt suspendati, dar de fiecare data si-au gasit dreptatea in instanta. A lasa un oras ca Botosaniul fara administrator public, fara sef la patrimoniu si fara secretar in anii in care prezenta lor la serviciu conteaza cel mai mult data fiind implicarea lor in diverse proiecte face ca Botosaniul sa piarda sume imense si abia acum se poate vorbi despre un prejudiciu.

In ultimul rand nu este de neglijat nici faptul ca exista posibilitatea ca Directia Nationala Antiicoruptie sa ceara raspunderea in solidar si a consilierilor locali care au votat hotararea pe care concesiunea perceputa de la Uvertura Mall a fost diminuata pe perioada desfasurarii constructiei. Este vorba despre toti consilierii locali, indiferent de culoarea politica, mai putin Florin Egner care s-a abtinut, dar in schimb a fost primul care si-a deschis o terasa in mall.

Declaratia primarului Flutur precum ca punerea sa sub acuzare a fost cel mai bun lucru care i se putea intampla a surprins pe toata lumea, insa este foarte adevarata. La proces, daca se va ajunge acolo, va putea prezenta toate probele pe care le-ar fi putut prezenta si la DNA, insa nu a avut ocazia pentru ca nu a fost audiat niciodata.

Reclame