Societatea civila. Cine e societatea civila si din cine e formata ea? Si in primul rand cu ce se ocupa societatea civila? Nicolae Manolescu spune ca”Societatea civilă este ansamblul formelor de organizare care asigură o solidaritate și o capacitate de reacție spontană a indivizilor și a grupurilor de indivizi față de deciziile statului și, mai în general, față de tot ce se petrece în viața de zi cu zi a țării.” E o definitie buna fara doar si poate, reflecta axiomic un adevar. Dar unde e societatea civila? Cu cine trebuie sa vorbesc ca sa aflu parerile societatii civile despre ceea ce se intampla de exemplu la mine in oras?

Are societatea civila din Botosani o adresa, poate fi starnita/enervata cumva sau pur si simplu este doar o definitie a ceea ce ar trebui sa fie dar nu este. Eu unul, in 21 de ani de jurnalism, cu bune si rele nu m-am intalnit niciodata cu societatea civila la mine in oras. Am vazut-o doar la televizor cand dupa Colectiv a dat jos un guvern corupt cu un michimaus in frunte. Am vazut societatea civila cum era tabacita de batele minerilor. Am vazut-o si zilele acestea cum a iesit in calea penalilor pregatiti a fi gratiati de urgenta. Am rezonat tot timpul cu ei, cei care au avut curaj sa iasa, sa strige, sa spuna. Si sunt furios acum cand societatea aia civila care a iesit pe ger din casa sa-si strige nemultumirea e tratata in derizoriu de sclavii puterii si de puterea in sine. Un bou, un deputat PSD pe nume Catalin Radulescu a spus „tinerii nu ar fi trebuit sa iasa in strada„. Pai mai chip de penis, daca voiai ca tinerii sa stea acasa trebuia sa le dai numarul de telefon al lui ma-ta. Cat mai poate si ea saraca, ii facea societatea civila o bucurie. Daca vreun pesedzeu citeste asta, sa-i transmita. Sa-i transmita din partea mea ca e un mare bou si ca imi pare rau ca nu eram acolo cand a declarat asta, sa-i pot infige microfonul sau reportofonul in ochi. 

Asaaaaaa, sa revenim la societatea civila din Botosani, ca asta ma doare mai tare. Pe vremuri existau sindicate. Bune, rele, mari, mici, galbene sau independente, dar existau. Se mai facea cate un miting ceva cand le ajungea cutitul la os, mai calareau Prefectura, macar odata pe an. Acum canci. Au imbatranit sau sa-au imprietenit cu automultumirea. Liderii s-au vandut pe la partide, care pe la PSD care pe la PNL, stau frumos pe posturi de consilieri, au invatat ce insemna sa ai sef si au invatat disciplina. Ridica mana la comanda. Deci. Am conchis ca nu sunt bune sindicatele. Prostesc mebrii, le iau cotizatii si nimeni nu stie unde se duc banii. Membrii, care de fapt ei sunt societatea civila, nu-s interesati. Platesc ca asa au fost obisnuiti. Si au mai fost obisnuiti sa nu puna intrebari.

Sunt buni tinerii. Aia valorosii, elitele firmelor puternice: Elsaco, Victor Construct, Electroalfa etc. In schimb si ei din parti opinii, doar la o bere poate. Ca na, firmele care-i platesc lucreaza mult cu statul, castiga licitatii dupa licitatii. Si nu e bine sa ai alte opinii decat ale statului. Iar statul, ca sa intelegeti mai bine, e pentru patroni, fix partidul de la putere. De aceea fac tot ce le sta in putinta sa nu-si lase salariatii contra statului. Aaaaaaaaaaa, acasa, in pat cu nevasta-ta poti sa injuri statul cat vrei, dar doar acasa. Pe strada, la munca, in societate trebuie sa fii angajatul model, fara optiuni politice  contrare intereselor firmei. Ca altfel de unde licitatii, de unde salarii de unde loc de munca. Asa ca e clar si tinerii „corporatisti” de Botosani.

Poate vreun medic, vreun profesor ceva, un intelectual de frunte? M-am gandit si la asta. Si m-am predat repede. Bagati in partide, mai toti cei cu faima se rotesc pe functii, mor dupa ele mancati-as scaunul tau de inspector general. Ceilalti, apoliticii, nu-si permit nici sa-si cumpere sacosa de la market. Vin cu ea de acasa. Politica le trebuie lor? „Sunt prea mic sa pot sa vorbesc despre asa ceva”, „Nu pot sa spun nimic ca afla directorul”, „De asta imi arde mie acum„?  Acestea sunt replicile lor si nu ai ce sa le zici, nu-i poti scoate din lumea lor de visatori la o viata mai buna. Ei sunt ca in povestea lui Creanga cu posmagii. Nu ma! Nu ti-i mesteca nimeni. Mars cu dreptul la opinie, fa ceva, fa scandal, cere-ti drepturile, nu te lasa calcat in picioare. Si atunci poti avea sperante intr-o viata mai buna. Stand degeaba nu se intampla altceva decat sa-ti creasca unghiile si parul. Ca la morti. Cat despre medici, care si asa-s putini pe aici ce sa zic. Nu reprezinta si nu vor reprezenta societatea civila niciodata. Marea parte sunt niste spagari, dar niste spagari ca zilierul Dorel, care nu fac altceva nimic toata ziua decat sa astepte pacienti nenorociti buni de muls, iar dupa program sa mearga la privat sa consulte pe banda rulanta. De ce l-ar deranja pe el ca merg lucrurile prost in oras si ca se fura si ca ajung toti nelegiuitii pe posturi atat timp cat lui ii merge bine? Ailalti medici tineri fac ture ca nebunii sa aiba si ei de-un pachet de tigari. Ce le pasa lor de societatea civila. In primul rand habar n-au ca exista.

Pe masura ce scriu tot ma enervez. Ma enervez ca n-am cu cine sa vorbesc realmente corect, impartial despre adevaratele probleme ale orasului. N-am pe cine chema la o emisiune de pilda, si sa spuna el adevaruri, sa puna degetul pe rana, sa vina cu o propunere. Doar politicieni ofensati cand le pui intrebari si care inainte, in pauze si dupa emisiune cauta sa te convinga cat de mult le pasa lor. Pe bune, n-am fost castigat la loz in plic. Hai ca-i mintiti pe-ai vostri da pe noi, societatea civila nu aveti cum. Care noi? Care societate civila?

Reclame