Am un prieten, Paul. Paul Tomescu. Conduce cel mai fain pub din Botosani: La Strada. Botosani e un oras in curul tarii, care a votat PSD 61%. Dar imi place, e orasul meu, e si orasul lui Paul. Dar nu despre asta e vorba, nu despre procentul PSD, nu despre cat de frumos e sau nu e Botosaniul.

Paul a preluat afacerea cand era vai de mama ei si a dus-o undeva sus, pubul sau fiind plin non stop, de dimineata pana noaptea tarziu. Si ca sa vedeti, Paul lucreaza cot la cot cu bucatarii lui, mai sta la masa si cu prietenii, si acum isi construieste si o cabana, undeva in Dorna, unde sunt convins ca va fi foarte ok. Paul a fost si emigrant, a muncit afara, cred ca prin Londra si Dublin, dar a venit acasa si a incercat sa faca ceva. Si a reusit.

In schimb, scriu despre el din alt motiv. Aproape ca mi-au dat lacrimile in ziua alegerilor, acel blestemat 11 Decembrie, cand 60% dintre romani au stat puturosi si plini de frustrari in fata televizioarelor. In ziua alegerilor Paul a fost caraus. El are vreo 130 de angajati, deci 65 pe tura: bucatari, ospatari, barmani, la aprovizionare, etc. Toata ziua a luat doi cate doi si i-a dus la vot. Cu masina lui, pe banii lui. Pentru ca angajatii sai lucreaza de dimineata devreme pana tarziu in noapte si nu aveau cum sa ajunga. Paul in schimb a fost soferul lor. I-a dus pe toti la vot pentru ca realizeaza ca votul e un drept pe care nimeni, nici chiar un program incarcat la serviciu, nu-l poate ingradi. Paul Tomescu a demonstrat ca stie ce e democratia, ca respecta dreptul omului, ca nu-si bate joc de un lucru fundamental: optiunea electorala. Sigur, optiunile politice ale oamenilor sai nu-l intereseaza. El e interesat de randamente si e interesat sa fie clientul multumit. Si daca ii iese atat de bine, insemna ca oamenii ce-i calca pragul sunt satisfacuti.

Pentru gestul sau, nu pot spune decat bravo Paul Tomescu. Ai demonstrat ca esti un bun roman. Bun, adica responsabil. Nu esti doar romanul care mananca fasole cu carnati de Ziua Nationala, si care foloseste acest eveniment doar ca sa se imbete.  Esti romanul care crede in Romania si care atat cum a putut el a pus umarul: prin impozite platite, prin deschidere de noi afaceri, dar si prin faptul ca ti-ai luat din timpul tau sa duci angajatii la vot.

paul

In acelasi timp, tot pe 11 Decembrie

Mii de bolnavi din alte orase, botosaneni sa spun, internati la Iasi, Cluj, Bucuresti, nu au putut sa-si exercite dreptul democratic la vot.Pentru ca asa a vrut statul. Nu se poate vota decat in localitatea de domiciliu. Statul a vrut ca o parte din oameni, care si asa sunt nenorociti sa nu voteze, sa nu-si poata construi un viitor. Cati au fost in acesta situatie? Cred ca multi pentru ca tara e plina de bolnavi. Statul are bani pentru coloane oficiale, are bani pentru palate pentru preoti, are bani sa mearga Oprea cu elicopterul unde vrea muschii sai. Statul are bani pentru pomeni sociale, gaseste fonduri pentru lucrari adjudecate la pret dublu sau triplu decat e firesc. In schimb nu sunt fonduri si nici vointa pentru a scoate lumea la vot. Nici macar pe cei care din motive obiective (nimeni nu e fericit cand sta in spital), nu pot. Paul a reusit sa faca pe banii lui, ceea ce statul fie nu a reusit fie nu a vrut.

Asa ca Paul vs Statul Roman e 130-0. Greu de recuperat.

Reclame