Etichete

,

In timp ce omul de afaceri romano- american Marcel Barsan de la Cornell’s Floor ii mobila si ii dota casa fostului presedinte de la CJ Florin Turcanu, se mai intampla in Botosani un lucru extraordinar. Tot Marcel Barsan il „ajuta” pe deputatul Cristian Roman cu 2,5 miliarde de lei. Potentul om de afaceri impreuna cu fratele sau isi cumparau influenta in toate mediile politice, pentru ca totul se intampla in 2014.

Ce s-a petrecut de fapt

In 04.04.2014, la notariatul Elena Roman, se incheie contractul de imprumut dintre SC Cornell’s Floor si SC Cristianu Impex, firma deputatului PNL Cristian Roman, in valoare de 2,5 miliarde de lei vechi. Cornell’s Floor il credita pe Roman cu acesta suma, iar Cristianu Impex lasa garantie pentru acest imprumut o casa situata in Botosani pe strada Dragos Voda nr 40. Fix casa in care locuia deputatul PNL impreuna cu familia.

In data de 20.11.2014, casa deputatului Cristian Roman este scoasa la vanzare de Cornell’s Floor prin executorul sucevean Samis Campulungeanu. Asta dupa ce contractul de imprumut a fost investit de Judecatoria  Botosani cu putere executorie in dosarul 9772/193/2014. Prima publicatie de vanzare a fost emisa de executor in data de 20.11.2014, dar la licitatie nu s-a prezentat nimeni. Asa ca la a doua licitatie, conform legii, pretul imobilului a fost micsorat cu 25%. Ei bine, si aici intervine prima ciudatenie. Expertul evaluator Boboc Catalin (actualmente consilier local PNL) face o evaluare a imobilului si a proprietatii aferente de 500 de metri patrati si nu ii da deloc cu virgula. Pretul evaluatorului de la care s-a pornit licitatia este de 293.988 de ron. De aici cornell’s floor urma sa primeasca 250.000 ron si executorul Sarmis 9.988 ron. Ca si cum, dupa ce si-ar fi pierdut casa, Deputatul ar mai fi ramas si el cu 30.000 de ron, sa-si gaseasca o chirie pe undeva. Ei bine, nu s-a intamplat asta, pentru ca la a doua licitatie, cu pretul scazut, imobilul a fost vandut cu 220.491 ron. Dupa ce s-a intamplat asta, omul de afaceri Marcel Barsan nu si-a recuperat toti banii, singurul castigat fiind doar executorul care si-a incasat onorariul, si, o sa vedeti cum, chiar deputatul Cristian Roman. Caruia desi i s-a vandut casa, nu-si mai putea freca mainile de bucurie.

Nota: Pretul pietii in acel moment pentru metrul patrat de teren pe strada Dragos Voda, cu toate utilitatile era in jur de 70 de euro/mp. Asta insemna ca doar terenul deputatului Roman valora 35.000 eu, adica 157.500 ron. Conform evaluarii, casa, cu o suprafata desfasurata de 262 mp valora doar 30.000 eu, cam cat un apartament cu doua camere pe Calea Nationala. E de ras, nu?  Dupa prima licitatie, unde nu s-a prezentat nimeni, imobilul a devenit si mai ieftin, cam la pret de garsoniera in Parcul Tineretului, asta daca mentinem valoarea de piata a terenului.  In acest moment, o casa de 150 mp pe Dragos Voda se vinde cu sume intre 120.000-140.000 de euro.

Declaratii:

Constantin Contac, fost presedinte de CJ: Am aflat prea tarziu de licitatie. Cred ca au ascuns anuntul, ca nu a stiut nimeni. As fi cumparat eu casa aceea, numai sa-l vad pe Cristian Roman pe drumuri„. 

Verginel Gireada, deputat PNL: „As fi vrut cu niste prieteni sa cumparam casa lui Roman. Numai ca am aflat prea tarziu. Se vanduse„.

Cei doi, sunt adversari recunoscuti ai deputatului Cristian Roman, oameni cu bani si cu suficiente motive sa se razbune. Unul dintre ele, fiind niste condamnari penale in urma carora Contac a executat aproape 3 ani de puscarie, iar Gireada a fost condamnat cu suspendare.

Afisarea anuntului de vanzare nr 2 s-a facut la Administratia Financiara Botosani cu putin timp inainte ca licitatia sa aiba loc. E de mirare cum nimeni din Botosani nu s-a inscris la acesta licitatie desi sunt suficient de multi doritori de astfel de chilipiruri (casa si teren pe Dragos Voda super zona cu mai putin de 50.000 eu). In schimb s-a inscris un focsanean. Care intamplator, trecand prin fata Administratiei Financiare Botosani, a vazut anuntul. Si aici apare misteriosul personaj Florin Voinea. Si sotia lui, Daniela. Cei doi si-au adjudecat imobilul. Care in acest mod a iesit din patrimoniul firmei Cristianu Impex SRL. 

Cert este deci, ca in de fapt urma vanzarii imobilului de pe strada Dragos Voda, omul de afaceri Marcel Barsan, de fapt firma sa, nu si-a recuperat toti banii. Insa nici Cristian Roman nu a ramas fara casa. El continua nestingherit sa locuiasca pe Dragos Voda nr 40. Desi de 2 ani, locatia are alti proprietari. Mai mult decat atat, se pregateste de o cheltuiala mare in campania electorala, pentru ca mai vrea un mandat de deputat. Iar locul pe care il ocupa acum pe liste de candidati PNL nu ii confera o siguranta de 100% ca va mai vedea Parlamentul pe interior.

Casa si terenul au fost intabulate de sotilor Voinea din Focsani in anul 2015. Florin Voinea lucreaza in telecomunicatii, fost angajat Romtelecom, actualmente Eriksson, iar sotia lui, Daniela, este medic. E de presupus ca au „cumparat casa” cu niste bani economisiti, urmand sa scoata un profit de pe urma ei, respectiv din revanzare sau inchiriere. Nimic din toate acestea nu s-au intamplat. De ce? E simplu. Sotii Voinea sunt rude prin alianta cu Cristian Roman, respectiv cumatri. Sotii Voinea sunt prieteni cu Cristian Roman pe facebook. Sotii Voinea au dansat vara acesta la nunta fiicei deputatului PNL Cristian Roman.

Declaratie:

Fost coleg de facultate cu Florin Voinea: „Ultima data l-am vazut vara asta la nunta fetei familiei Roman”

Toate aceste manevre, imprumut, executare, vanzare, ramburare pot da nastere la mai multe scenarii.

Nota: Scenariul cinstit si real ar fi urmatorul: Roman imprumuta bani de la Barsan sa-si capitalizeze firma si lasa garantie o casa. Neavand bani, pierde casa si o cumpara pur si simplu intamplator cumatrii lui de la Focsani. Acum sta la mila lor, si cine stie, poate plateste si o chirie modica, pe care insa sotii Voinea nu au declarat-o la Administratia Financiara Focsani. Dar parca imi vine sa rad. Scenarii necinstite nu trebuie sa ne imaginam, sunt altii care ar trebui sa o faca. 

Este straniu cum imprumuti bani in 4 aprilie, creditorul te si da in judecata prin executor pe 3 iulie, pe 4 iulie se da sentinta si iti pierzi casa, adica acoperisul de deasupra capului. Cu toate acestea nu faci nici contestatie la executarea silita, nu faci nici apel, nu faci nimic. Lasi sa-ti fie scoasa casa la vanzare. E inexplicabil, date fiind miile de exemple cand oamenii care-si pierd locuintele se cramponeaza de orice chichita la executare incercand sa mai intarzie fie vanzarea fie evacuarea. In cazul deputatului Cristian Roman toate au mers snur, fara ca nimeni sa stie nimic. Snur si repede.

Cum a ajuns Cristian Roman sa imprumute bani de la Marcel Barsan! Si aici e o poveste. Casa a fost construita sau renovata din temelii mai bine spus de catre firma Danny Ema. Acesta firma a executat si sediul Directiei de Permise pe perioada cat Cristian Roman a fost prefect, la o achizitie cu scandal. Firma Danny Ema era administrata de catre Daniel Buliga si Valerica Petraru, ambii condamnati la puscarie definitiv, in urma unor fraude de natura fiscala: au folosit facturi false si firme fantoma, sustragandu-se astfel de la plata unor sume mari datorate statului. In schimb, Cristian Petraru este ruda apropiata, chiar cumnati. Si aici se inchide cercul Marcel Barsan-Cristian Roman-Cristian Petraru.

Declaratie:

Marcel Barsan, actionar Cornell`s Floor: „Stiu despre acest imprumut intre firme. Dumneavoastra puteti scrie ce vreti, pentru ca aveti acest drept. Cristian Roman a discutat cu fratele meu despre acesti bani. Din pacate nu stiu ce au discutat ei, pentru ca fratele meu a decedat in ianuarie. Stiu ca nu s-au recuperat toti banii. Cristian Roman mai are de dat la firma noastra inca vreo 10.000 de ron. Habar nu am de ce a avut nevoie deputatul  de bani„.

Cristianu Impex, firma deputatului Cristian Roman a avut dificultati financiare incepand cu 2012. A avut o esalonare la plata in suma de 60.800 ron pentru 36 de luni. Deci cei 2,5 mld de la Barsan au avut alta destinatie, nici decum pentru a acoperi gauri ale firmei in raport cu fiscul.

Declaratie:

Angajat DGFPCFS Botosani: „Am constituit garantie un cap tractor de la Cristianu Impex in 2012. A platit esalonarea si se pare ca firma a depasit momentul greu prin care a trecut. Suma cu care ramasese restanta a fost de 60.800 ron„.

Exclus sa fi folosit acesti bani de la Cornell`s Floor pentru dezvoltare pentru ca numai un tampit isi pune casa garantie, pentru a baga bani intr-o firma. Si culmea, ramane fara ea.

Cel mai probabil acesta casa va ajunge din nou pe numele lui Cristian Roman, sau pe al copiilor,  dar dupa ce va trece o perioada pentru ca nu da bine deloc vanzare-revanzare intr-o perioada asa de scurta, cu un beneficiar care nu s-a miscat nici o secunda din acea locuinta.

Adevarul despre aceasta tranzactie in care sunt implicati politicieni, oameni de afaceri condamnati, executori, rude de politicieni nu se poate stabili decat urmand traseul banilor. Insa exista alte institutii care poat face acest lucru foarte usor. Pentru a vedea daca acel imprumut a fost sau nu real, sursa veniturlor familiei Voinea, daca, Cornell`s Floor si-a recuperat sau nu banii, ce a facut Roman cu banii etc. Suma nu este mare. 2,5 miliarde de lei vechi, insa modalitatea in care s-au plimbat acest bani de la unul la altul si modul cum o firma isi pierde parte din patrimoniu , lasa loc de interpretari.

Am incercat sa luam si punctul de vedere al deputatului PNL Cristian Roman in legatura cu cele scrise mai sus. Acesta a primit intrebarile atat pe SMS cat si pe mail. Chiar el a solicitat de fapt inrebarile pe mai. Nu s-a primit nici un raspuns, in ciuda insistentelor.

Iata lista cu intrebari la care Roman a fost solicitat sa raspunda:

  1. De unde ii cunoasteti pe fratii Barsan de la Cornell’s Floor?
  2.  Ce ati facut cu cei 2,5 mld lei pe care firma dvs i-a imprumutat de la firma lor in 2014?
  3.  Ati acceptat pierderea casei in instanta fara contestatie la executare, fara recurs. Stiati de la inceput ca nu aveti de unde rambursa imprumutul in termen asa de scurt? De ce nu ati contestat executarea sau solutia instantei?
  4. Unde a fost facuta in Botosani publicatia de vanzare a imobilui si cand?
  5. Cum a ajuns ruda dvs din Focasani sa cumpere casa?
  6.  Ce forme legale aveti in prezent sa locuiti in aceasta casa? ( contract de comodat, inchiriere).
  7.  Sunt acestea inregistrate la fisc?
  8.  De unde au avut cei din Focsani bani sa cumpere casa?
  9.  De ce nu ati contestat evaluarea casei facuta de Catalin Boboc la un pret de 3 ori mai mic decat pretul pietii? Erati asa sigur ca se va vinde cu 2,1 mld si vor cumpara cei din Focsani? In mod firesc o evaluare reala v-ar fi avantajat.
  10.  Mai aveti datorii la Cornell`s Floor?

Cristian Roman, momentan, se afla pozitionat pe pozitia a doua pe listele Partidului National Liberal la viitoarele alegeri pentru Camera Deputatilor.

Reclame