Etichete

,

Discutie in Dedeman, la casierie. In fata mea un tip, sapca, ochelari de soare, slapi, nerabdator. Se vedea ca ceva nu-i convine. In fine. Ajunge la vanzatoare, i se scaneaza produsele si e intrebat: „Persoana fizica, sau persoana juridica?„. La care el raspunde: „Ëu sunt italian„. Drept e ca n-am stiut cum sa reactionez, dar cel mai usor m-a busit rasul cauza din care m-am ales cu o privire din aia nasoala si un apelativ gen „boule„.

Bine acum nu spune nimeni ca ei s-au dus in Italia sa se emancipeze, sa mai scormoneasca santuri in cerebel. Munca fizica nu face destept pe nimeni.  Insa ca sa dai un raspuns ca cel descris mai sus e clar ca n-ai ce si unde scormoni.

Dar pretentiile sunt de cetateni civilizati, de locuitori UE si de oameni high class. Maieu, slapi, sapca, italian. Combinatia perfecta. Nu e nici persoana fizica, nici juridica, e italian. Pai bine ma imbecilule cand erai pe la cules de portocale sau capsuni si te durea spatele sau toate cele, nu injurai tu cu alea care incep cu P? Sau iti venea mai repede in cap un vaffanculo neoas din ala din peninsula? Erai roman cand injurai sau italian?

Sau cand maica-ta iti punea pachet cu bunataturi de Craciun si de Paste ce erai? Asteptai cu limba scoasa niste tochitura la borcan si muraturi sau o pasca de casa. Ca nu iti dadea mana sa-ti cumperi panettone. Stiai ca dulcele bun vine de la mama de acasa. De acasa de unde? Din Romania. Si marar iti iei cu tine ca-n Italia nu se gaseste. Ce-ti trebuie tie condimentul acesta imputit? De ce nu mamanci doar cu oregano?

 Vii asa si ne spui ca esti italian de parca ai fi un investitor ceva vreun Messia intru salvarea noastra. In primul rand esti om, cetatean, si trebuie sa respecti niste reguli ale societatii. Sau anii de Italia te-au invatat ca esti superior.

Drept sa spun eu nu ma mandresc ca sunt roman. Societatea in care traim, exponentii ei, m-au facut sa-mi pierd acesta mandrie. Dar tin lucrul acesta in mine. Nu ma duc la Dedeman sa spun vanzatoarelor care nu voiau decat sa taie o factura ce sunt eu. Da tu esti italian, dar in acelasi timp esti si un prost.

Si veniti voi strainezii astia, italienii, spaniolii sau pe unde v-ai mai facut vreun rost, in fiecare luna August si ne dati lectii de comportament. La terase, in restaurante, in rafic, la cumparaturi, peste tot. Nu e Romania la acelasi nivel de civilizatie ca Italia insa voi intelegeti acest lucu diferit. Faptul ca stati intr-o tara unde lucrurile firesti sunt chiar firesti, iar normalitatea nu e un subiect de presa nu a facut sa va creasca un coi in plus in pantaloni. Verificati si veti vedea, tot doua aveti.

Prostia voastra disimulata intr-un aer de superioritate e periculoasa si contagioasa. Nu stiti ce vreti, nu stiti sa cereti ce vreti, insa credeti ca tot vi se cuvine. Dovada cum conduceti: de parca v-ati cumparat sosea. Functioneaza si in Romania prioritatea de dreapta, regula sensului giratoriu, exista si aici o viteza legala si, nota bene, exista chiar si in Botosani treceri de pietoni, pe care culmea, trec chiar pietoni. Dar voi cand veniti aici, veniti ca intr-o tara salbateca, unde timpul a stat pe loc si credeti ca e la fel ca atunci cand ati plecat. Nu italienilor„, lucrurile au evoluat si aici. Si ca la voi in tara, exista si aici reguli.

Aaaaaaaaa. Si inca ceva. Limba romana e limba romana. Ce vorbiti voi e o chestie asa ca sa va recunoasteti? Functioneaza ca o parola?

Si daca nu respectati regulile de aici si nu va comformati lor, atunci nu pot decat sa va spun, vorba unui prieten apropiat, „Multa caldurita in gurita„. V-ati prins?

Reclame