Etichete

,

Am avut aseara emisiune cu primarul Ovidiu Portariuc. Dintre toate minciunile pe care le-a spus am retinut doar una: ca el este un finantist de exceptie cu master la zi si ca face fata unei discutii cu orice expert contabil sau director de banca in ceea ce priveste modul in care a contractat creditele Primariei Botosani. Nu contest faptul ca a terminat o facultate de profil economic si are si un master. Bravo lui. Insa chestia asta cu „de exceptie” si ca „face fata” ma enerveaza.

Am lucrat in presa scrisa, numai pe domeniul economic, la Monitorul de Botosani timp de 6 ani aproape. Nu am fost un jurnalist de exceptie, insa am avut ocazia sa lucrez sau sa colaborez o perioada cu cei mai buni in domeniu. Datorez foarte mult lui Catalin Moraru, George Lazar, Andi Lazescu sau Cezar Caluschi, cei care m-au format ca jurnalist, m-au invatat sa scriu „presa economica” astfel incat lumea sa inteleaga. Asa ca am sa va explic acum cum a bagat Portariuc orasul in cacat prin actiunile financiare cu care s-a jucat pe la Primaria Botosani. Sunt suspiciuni si de penal si am sa va explic unde, pentru ca orice mi-ar spune cineva nu pot crede ca a fost asa de orb incat sa semneze niste contacte inrobitoare cu diverse institutii financiare. Deci:

Primaria, din 2012 pana acum a facut 5 credite. Unul la Banca Mondiala, printr-un broker de credite (IFC), unul la UniCredit si trei credite de trezorerie. Suma imprumutata in ultimii 4 ani este de 53 de milioane de lei noi. Buuuuuun. In 2012, cand a venit la Primarie, Portariuc a gasit datorii in banci de 77 de milioane de RON. Acestea sunt sunt sumele contractate de Primaria Botosani fara dobanzi, comisioane, etc. Si acum hai sa vedeti „maiestria” finantistului Portariuc.

In 2013 el contracteaza prin IFC, un broker de credite cum sunt o multime in Romania un credit de la Banca Mondiala de 25 de milioane. Direct alimenteaza conturile IFC cu 2 miliarde vechi asa la misto drept comision de acordare si mai plateste aproape inca pe atat la o firma care a intocmit documentatia de creditare pentru Primaria Botosani. Colac peste pupaza, IFC „obliga” Primaria Botosani sa mai comande la ei vreo patru studii, gen „cum se poate minora pretul la gigacalorie”, numai asa drept deschidere de bun venit si ca sa se ocupe mai bine de dosarul de finantare la Banca Mondiala. Normal, ca la orice credit, exista dobanzi, comisioane de administrare, comisioane de rambursare anticipata si extraordinar, un comision de neutilizare a banilor. E inutil sa pomenesc ca Primaria Botosani a tinut in sertar a acest credit timp de aproape un an timp in care a platit comision de neutilizare o suma consistenta.

Dobanda cu care Primaria prin IFC a contractat creditul la Banca Mondiala este de 7,3% dubla fata de orice dobanda practicata in acel moment pe piata de orice banca. Uitea-asa din 25 de milioane luate, Primaria cu semnatura lui Portariuc va rambursa 42,6 milioane!!!!!! In conditiile in care anterior, la un credit de 23,50 de milioane de la Intesa se rambureaza 26,68 de milioane si la un credit de 24,73 de miloane de la CEC se ramburseaza 31,22 milioane. „Mai scump ca la Paris„, asa a decis finantistul Portariuc. In 2013 dobanda de referinta medie pe piata bancara in Romania este de 3,5% si BNR tocmai micsorase „dobanda cheie” la 4,3%. Acum, in 2016 acelasi Portariuc se gandeste se renegocieze creditul, de parca aia de la IFC ar fi prosti, sau sa-l stinga cu un alt credit. Asa a facut probabil si la firmele lui care au ajuns prin insolvente. Bun finantist. Contabila sefa a Primariei incepe deja sa se planga prin presa ca 7,3% e o dobanda inrobitoare.

Supriza insa, vine de la comisionul de administrare a acestui credit, imens. Ca sa va faceti o idee despre el, uitati matematic cum sta calculul: pentru toate creditele, de 53 de milioane de lei contractate pana in 2012 Primaria plateste in prezent comisioane de 720 de RON!!!!!!! iar pentru cele contractate dupa 2012, adica de „finantistul cu masterat” Portariuc, se platesc comisioane de 43.690 de RON!!!!! Incredibil, si cred ca cineva ar trebui sa se sesizeze!!!!!! Si daca e sa facem calculul la dobanzi intre cele doua perioade, la creditele de pana in 2012 se platesc anual dobanzi de 1,1 miloane de lei, iar la creditele contractate de actualul primar se platesc dobanzi de 3,5 milioane de lei, de 3 ori mai mult, pentru o suma totala contractata mult mai mica!!!!!!! Pe scurt: la bani mai putini luati decat predecesorul primar, Portariuc plateste acum din buzunarul nostru dobanzi triple si comisioane de 60 de ori mai mari!

QED: PORTRIUC SI-A BATUT JOC DE BANII PUBLICI!

Si pagubosul acesta vine in emisiuni si ne da lectii, cat de bine a contractat el credite si ce finantist de exceptie este. Cu master. Se plange ca plateste dobanzi mari, ca da pretul unei garsoniere  in fiecare zi, ca trebuie refinantare, ca asa erau vremurile, in fine scuze de franar care stie ca a bagat orasul in rahat si dar o da de dupa cires poate poate gaseste pe cine sa dea vina. Ca daca era asa de exceptie finantist ar fi stiut o chestie: cifrele nu mint. Asa ca du-te ba la scara ta si fa credite pentru asociatia de proprietari. Dar acolo risti sa-ti iei bataie de la vecini.

PS: Sa nu mai spunem ca si creditele de Trezorerie, adica de la stat pe care le-a luat in ultimii doi ani sunt cu dobanzi mai mari decat cele practicate pe piata de orice banca comerciala. Dar asa e cand „esti finantist” pe banii altora: te doare-n paispe de ei…

Reclame