Buuuu. Ar fi doua stiri: una e ca m-am hotarat sa devin sofer cu acte in regula, adica sa-mi scot permis la 42 de ani si alta ca m-am riscat astazi sa-mi fac fisa medicala la Ecomed. Prima e neinteresanta decat din prisma aspectului ca intru si eu in rand cu lumea, dar a doua merita toata atentia, si iata de ce.

Ecomed este una din primele laboaratoare de analize private din Botosani. Deschisa de pe vremea cand familia Pujina din Dorohoi livra uniforme militare armatei irakiene, cu doua puncte de lucru in Botosani. La unul din ele se pot intocmi documentatii pentru scoala de soferi, permise de port arma, si toate meseriile care necesita niste analize. Bine, acum nu stiu cati au fost respinsi de cei de la Ecomed in urma analizelor insa cu siguranta multi si-au scuipat in san cand au plecat de acolo.

Intru azi pe la pranz, aglomeratie mare, toate varstele, imi iau fisa, platesc. Ma asez la prima usa pentru primul set de analize. In fata mea, vreo 5. Tanti de la frontdesk imi si spune asa cu un aer complice:”Aici noi suntem privati, suntem la Ecomed, facem analize pe bune!„. Ok imi zic, aflu si eu cum stau. Deci la prima usa, dupa vreo juma` de ora vine medicul: „Aaaaaaaa, dar va stiu de la televizior. Sigur nu aveti probleme, haideti sa va pun stampila„. Ma uitam la cei din fata mea si cei din fata mea se uitau la mine, am ales sa intru. Nu cred ca s-au suparat pentru cele 15 secunde cat au durat niste „analize” pentru mine.

Ma asez la alta usa, pentru o alta stampila. Imi vine randul dupa ce sunt galant de doua ori. A treia oara, pentru un nene in maieu cu bluetooth la ureche n-am mai vrut sa fiu. Nu se spalese temeinic pe dinti si mirosea si a transpiratie.  Surpriza. Un medic cunoscut: „Vai, domnul Poclid, v-ati hotarat se deveniti sofer deh. Tineretea bat-o vina, sunteti zvapaiat. Tot la televiziune, tot?” Zic ca da si ca am 42 de ani deci tineretea mea se vede din ce in ce mai mica in spate si ma si trezesc cu fisa stampilata si scrisa in mana. „Mult succes, nu aveti nimic, pareti om sanatos„, imi zice medicul si imi strange mana zambind.

Deja ma simteam mai bine dupa un minut de analize, dar mai aveam nevoie de 4 stampile. Si se aglomera, si nu era aer contitionat si transpiram si incepeam de sa enervez. Si am ajuns la ochi adica la oculist. Unde intentionat am spus niste cifre dintr-o carte gresit, cu gandul sa provoc poate un test mai serios insa culmea, l-am trecut. Ii spun medicului: „Pai m-am testat la ochi acu o luna ca ma dureau si cei de la Nova Optic spun ca-s bun vazator. Ca soimul„. Raspunde el: „Pe naiba, parca cei de la Nova Optic se pricep„. Anyway, in alt minut aveam si stampila de la ochi. Pe bune, raspunzand gresit la toate intrebarile.

La psihiatrie m-a intrebat o tanti cu un neg mare pe nas daca am cazuri de nebuni in familie si daca am luat vreodata medicamente prescrise de un medic psihiatru. Evident ca i-am dat raspunsuri negative ca doar nu era sa-i povestesc doctoritei cum am stat eu pe zoloft si xanax dupa ce mi-a tras teapa prima gagica. Mi-era ca ma tine dupa aia prea mult si mai era o groza de lume cu povesti in spatele meu. Asa ca in maxim doua minute era apt psihiatric pentru sofat cu act doveditor.

Ei bine, I save the best from last. Pe la interne, chestii din alea cu diabet, cu ameteli cu palpitatii. S-a gasit o doamna doctor sa-si faca meseria. Si-mi ia tensiunea: „Vaaaai domnule Poclid aveti 18 cu 11. Ia sa va iau la mana cealalta. Si aici aveti 17 cu 10. Nu-i bine de loc. Da` va trec aici sa fie ok sa puteti lua fisa si incercati sa mergeti la medic sa luati un tratament„. Bine, asta ce-mi amintesc, ca de cand mi-a spus 18 cu 11 n-am prea auzit mare lucru. Aaaaaaa si puls 98 aveam. Deja incepuse sa mi se deruleze viata in fata ochilor, ma si vedeam bagat in pilule si regimuri, in analize si internari, exact ca bunica care a murit la aproape 100 de ani cu aceeasi tensiune. Dar nu ma simteam rau. Chiar deloc. La 18/11 iti cam tiuie urechile iti vajaie capul, ai tot felul de simtome. Mie imi venea sa fumez. Mi-am luat fisa cu tensiunea de 14/8 scrisa pe ea si am plecat spre ultima stampila

La ultima stampila am fost intrebat doar: „Ati cazut vreodata in cap?”. Zic ca nu zambind cu subanteles, dar cu mintea la 18/11 iau fisa si plec. Total stat in cabinete 5 minute, total stat la rand o ora jumatate. Si plec direct la taxi direct la Spitalul Judetean. La urgente. Aveam totusi 18/11.

Dau peste un doctor, ma pune alarmat la un tensiometru din ala ce se calibreaza saptamanal, imi face un EKG, se uita la mine si-mi spune: „pleaca acasa nea` jurnalistule si ia-ti abonament sa mergi pe luna. Ai fix 13/7 si un EGK mai mult decat perfect„. Ma uit tamp la el si-i povestec toata tarasenia cu Ecomedul si cu tensiunea si cum mi-am facut eu analizele acolo. Cred ca si acum rade, dar eu am aflat ca tensiometrele din bazar sau chinezesti nu indica bine in 99% din cazuri. Si ca privatii, in medicina, se preteaza sa cumpere cei mai ieftini reactivi si cele mai ieftine aparate. Pentru ca afacerea sa aiba productivitate maxima.

Si mi-am mai amintit ceva. Mai era la Ecomed un nene, doctor cica, care a fost purtat de mana de o asistenta de la receptie, peste randuri, pe la toate cabinetele. Ca asa e la privat. Intai se respecta omul din sistem. In fine, nenea ala chiar a batut recordul la facut analize: le-a terminat pe toate in trei minute.

Si uite asa am aflat cum se dau 80 de ron ca sa afli ca esti perfect sanatos in 5 minute, doar ca ai tensiunea balonului ce sta gata sa explodeze. La Ecomed. Si ma gandeam sa-mi fac si niste analize de sange tot acolo dar daca o sa-mi spuna dupa aceea ca am cancer in faza terminala, risc sa-mi pun juvatul?

Reclame